Flickvännen av Karolina Ramqvist


Karin är förlovad med John. John är gangster och ständigt frånvarande. Karin är en väntare och ständigt på plats.

Flickvännen av Karolina Ramqvist är en intressant bok på många sätt. Den beskriver livet i mellanrummet, livet som inte blir något liv på riktigt. Karin tillbringar mycket av sin tid med att tänka, tänka på John, på sitt tidigare liv, på hur medvetet hon valt sitt nuvarande. Men har hon verkligen det?

Stilen och tonen är lågmäld, en ilska ligger och lurar under ytan. Men den släpps inte ut. Känslor får inte visas, allt ska hållas hemligt, det gäller att hålla fasaden uppe. De är inte speciellt sympatiska, flickvännerna. Men det finns en sorglighet över deras liv som gör mig ledsen. Vilka val har de?

Jag läste fortsättningen på den här boken, Den vita staden, först. Kanske helt fel, men jag tycker inte att det gör något. Det är inte en helt kronologisk historia utan handlar mer om relationer och känslor… och hur livet kan bli. Val eller inte.

Jag tycker mycket om båda böckerna, läs dem!

Karin relaterar mycket av sina tankar till en av flickväns-karaktärerna i filmen Maffiabröder. Så, det blir den ikväll! 🙂

Baksidestext:
Innan han gick den morgonen tog John på sig nya träningskläder och nya joggingskor. Karin fick en mobiltelefon med kontantkort. Kläder och samtal som inte går att spåra. Han sa vi ses snart, men inte när.
Alla före honom hade sagt att de skulle ta hand om henne men han köpte ett fucking jävla hus. Nu går hon återigen omkring där och väntar på honom, lämnad ensam med utegångsförbud när han är ute på ett av sina jobb.
Varför har hon fastnat för en man som försörjer sig på våld och brott? Hon tänker på vad som drivit henne, på priset hon måste betala och om det verkligen är rätt val, samtidigt som väninnorna vill festa och skvallra och små glimtar från den vanliga världen påminner henne om hur det skulle kunna ha varit.

Skymningslandet av Marie Hermansson

En riktig bladvändare. Spännande, lättläst och lockande.

Skymningslandet av Marie Hermansson är som en saga. Man lockas med i en rätt otrolig historia om en äldre dam som lever på en stor herrgård och i dåtid. Precis som i sagan saknas en hel del verklighetsförankring som jag ibland hakar upp mig på eftersom historien trots allt är väldigt verklig. Vi lotsas in i en värld som inte bara är saga utan även arbetslöshet, kronofogdeskulder och föräldrakonflikter.

I herrgården samlas efterhand av olika anledningar unga människor som inte har en plats någon annanstans, hos den gamla damen får de en roll och uppgift. Den blir som en plats att andas ut på, att fly till. Ett skymningsland. Som visar sig vara just en dröm inte någon verklighet. Allt börjar oskyldigt men utvecklas till något som de inblandade tappar greppet om.

Som sagt en bladvändare, men kanske inte så mycket mer? Och ibland behövs inte det.

Vi diskuterar hos Breakfast Book Club den 21 maj.

Baksidestext:
Timanställd på hotell. Jobba tills man spyr och kastas ut när man inte behövs längre. Enda semestern man kan få är en utflykt till Slottsskogen med mobilen på så att jobbet kan nå en. Lägenhet i andra hand, men hon som hyr ut den vill ha tillbaka den omedelbart. Och de lyckade föräldrarna med sina fasta jobb reser till Paris och river ens gamla rum i villan för att få större vardagsrum.
Tjugotvååriga Martinas valmöjligheter är lätt räknade. Så när hon träffar sin gamla kompis Tessan, som erbjuder henne ett boende på en herrgård i närheten säger hon inte nej. Tessan har inte heller haft mycket att välja på. Det visar sig att hon är anställd av en gammal dam som husa. Husa på fyrtiotalet. Det är i den tiden den gamla damen befinner sig mentalt. Hon lever sitt liv som under andra världskriget och bjuder verserade herrar på inbillade middagar.
Martina och Tessan accepterar sina roller i hennes fantasivärld. De bor bra och betalar ingen hyra.
Men de blir fler. Först en vilsen tonårstjej på rymmen. Sedan två killar som Tessan och Martina träffat under en kväll på stan. Ingen har funnit sin plats i livet, men alla finner de sig väl tillrätta på herrgården. De börjar fantisera om att få leva kvar där. I Skymningslandet. De sätter en plan i verket för att få ärva herrgården. Tills en oanmäld och mycket ovälkommen besökare dyker upp. Som stör deras planer och sätter ett fruktansvärt händelseförlopp i rörelse.
Skymningslandet är en både satirisk och spännande berättelse om hur arbetslöshet och bostadsbrist kan driva unga människor in i en både lockande och farlig kollektiv fantasi

Den stumma flickan av Michael Hjort och Hans Rosenfelt

Den stumma flickan är den fjärde boken i HjorthRosenfeldts serie om Sebastian Bergman, kriminalpsykolog. En väldigt udda huvudperson med en hel del egna problem.

Det här är en spännande historia om gruppen från Rikskrim och det brott de ska hjälpa till att utreda. Det handlar minst lika mycket om gruppens relationer sinsemellan och med andra. Ett viktigt tema som går igen är också tillit och förtroende, och den eviga frågan; blir man lyckligare av att veta sanningen!?

Det jag kan invända något mot är att det är väldigt många trådar och historier som ska vävas ihop eller leda vidare i kommande böcker. Det hade känns mer helt med något färre, nu blir det lite spretigt.

På det stora hela en mycket bra och spännande deckare med intressanta personer och oväntade vändningar.

De två första delarna i serien har också filmatiserats och gick som serie på SvT för några år sedan, Den fördömde. Jag har inte sett den men det är kanske dags. Rolf Lassgård spelar Sebastian, vilket i och för sig är helt fel hos mig. Sebastian är mycket mer Robson Green, dvs. Tony Hill i serien Mord i sinnet. 🙂 Trots det har jag inte läst någon av Val McDermids böcker som ligger till grund för den serien.

När jag googlar lite ser jag att Hans Rosenfeldt har skrivit manus till den svensk-danska tv-serien Bron, som jag tycker mycket om! Kul!

Och Michael Hjorth har skrivit manus till ICAs reklamfilmer, och tv-serien Cleo! 🙂

Baksidestext:
En familj hittas mördad i sitt hem och Sebastian Bergman och Riksmord kallas in. Det är en komplicerad mordutredning och trycket ökar då den ende misstänkte hittas mördad, skjuten med samma vapen som familjen.
Det finns ett vittne till mordet på familjen. Den tioåriga Nicole har varit på besök hos sina kusiner, och hennes fotspår försvinner in i den stora skogen bakom huset. Nu gäller det att hitta henne innan mördaren får reda på hennes existens.
Nicole återfinns men är så traumatiserad att hon inte längre pratar. Det enda hon gör är att rita. Teckningarna talar sitt tydliga språk. Hon har sett mördaren.
För Sebastian blir den stumma Nicole en stor utmaning. Hon påminner om hans egen dotter som han förlorade i tsunamin, och han blir besatt av att försöka läka hennes inre. Samtidigt har mördaren fått vittring på var hon befinner sig.
I Den stumma flickan, den fjärde boken om Sebastian Bergman, visar HjorthRosenfeldt återigen sin fantastiska förmåga att skapa intriger med både psykologiskt djup och hög spänning.

Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte av Margareta Strömstedt

Det här är en liten bok om livet.

Livet sett genom Margareta Strömstedts ögon. Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte är en samling texter som behandlar olika delar av hennes liv och möten med olika människor. Astrid Lindgren har stor betydelse för henne och ägnas stor plats. Barnet är ständigt i fokus, men där finns också ett ömsint porträtt av en älskad far och hennes egen kamp att få delta, få finnas som egen person.

En text är en text är en text sägs Horace Engdahl ha sagt om det skrivna ordet, men det här är lite mer. En inblick i ett liv, en liten glimt. Insiktsfullt och nära, på gränsen till det privata. Det är det som gör det värt att läsa.

Det enda som stör mig lite är att det inte var hon själv som sa det där.. det där om förförelsen. 🙂

Förlagets text:
Människan formas genom sina möten med andra. Margareta Strömstedt har i sitt långa liv haft fler sådana spännande sammanträffanden än de flesta. Hon berättar om Astrid Lindgren, Aksel Sandemose och Tove Jansson, men ännu starkare blir skildringarna av dem som stod henne närmast: den idealiserade pappan, den älskade lillebrodern.
Barn och deras villkor är en hjärtefråga för Margareta, och det är inte för inte som hennes bana som skribent började med att hon stegade upp till Olof Lagercrantz och påpekade att DN:s barnboksbevakning var undermålig. Hennes uppdrag som barnboksrecensent ledde vidare till bland annat egna barnböcker, dokumentärer och biografier. 
Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte är ett möte med Margareta Strömstedt, fascinerande läsning både för dem som redan är bekanta med henne och för dem som aldrig träffat henne förut.

36 timmar av David Bergman

Det här är en actionthriller med samhällsinsikt!

I ett framtida Stockholm, om inte allt för många år, får vi under 36 timmar följa utvecklingen i en stad där säkerhetspolisen är korrumperad och militären invaderar. En fredlig demonstration urartar och en händelsekedja dras igång som känns makaber, men fullt möjlig. Vem kan vi lita på. Polisen? Journalisterna? Militären? Ska riksdagens makt, och folkets, sättas ur spel?

David Bergman har i 36 timmar lyckats med att hålla spänningen i liv från första till sista sidan. Det är krigstillstånd i staden med allt vad det innebär. Berättelsen känns otäckt aktuell. Men det är inte bara action, det är också relationer, samhällsinsikt och spännande inblick i de organisationer som hanterar vår säkerhet.

Författaren är själv officer och det märks, oftast på ett positivt sätt genom mycket kunskap men ibland genom lite väl långa beskrivningar av materiel och strukturer. Det saktar ner en annars mycket snygg berättelse med tydlig röd tråd. En berättelse som dessutom lämnar kvar en hel del funderingar kring vad som faktiskt är viktigt och hur vi bör skydda vår demokrati mot hot. Gillar!

Huvudpersonen Johanna Lindström hoppas och antar jag att vi får följa i kommande böcker? Jag ser fram emot det. Tack David för en läsupplevelse av, för mig, lite annorlunda slag!

Baksidestexten:
I ett dystopiskt Stockholm i en inte alltför avlägsen framtid får vi under 36 intensiva timmar följa Johanna Lindström, general och chef för Försvarsmaktens operativa verksamhet.
Det är midsommarhelg och hela staden är avspärrad. En från början fredlig demonstration mot polisens sätt att tillämpa en ny terroristlagstiftning – den så kallade Nationalsäkerhetslagen – har urartat.
Johanna hinner precis rädda sin 15-åriga dotter undan det kaos som utbryter när poliserna drar sina vapen. Men alla har inte samma tur. När tårgasens dimmor lättar har flera personer skjutits till döds av ordningsmakten.
Johanna konfronterar generaldirektören för Säpo. Och strax därefter blir hon utsatt för ett attentatsförsök.
För att skydda sig själv, sin dotter och sitt land tvingas Johanna utnyttja alla sina militära resurser. Hon är en konspiration på spåren som leder till en myndighet med hållhakar på regeringen – en myndighet som samarbetar med kriminella element och som vill förflytta makten från Sveriges regering och riksdag till sig själv …

Den vita staden av Karolina Ramqvist

Den vita staden är en fristående fortsättning på Karolina Ramqvists bok Flickvännen. I boken möter vi Karin, flickvännen, med sitt barn Dream. Mannen John finns inte kvar, det är oklart vart han tagit vägen. Karin lever nu ensam i det stora exklusiva huset hon fått, men på gränsen till en katastrof.

Här möts vi av ett tätt språk som förmedlar en passiv tillvaro på väg mot undergång. Karin lever i väntan, oförmögen att göra något, och pengarna är på väg att ta slut. Det handlar om övergivenhet, brist på insikt. Tillit och förtroenden. Hon har sitt lilla barn som hon fokuserar på, som håller henne själv vid liv, men inte är förmögen att älska, än. Dream kommer en gång ”bli det finaste hon har”. När Karin inser att hon kommer att förlora sitt hus söker hon upp sina gamla ”vänner” och ber om hjälp, men de vänder henne ryggen.

Slutet är inte givet, jag ska inte avslöja hur det går. Läs boken! Det är en liten bok med ett stort innehåll. Med ett supersnyggt omslag dessutom! Tack Norstedts för att ni gav mig möjligheten.

”Flickvännen har hamnat på min nästa-bok-hög. Den sätts dessutom upp på Stadsteatern i höst. Inbokat.

Baksidestext:
Det stora huset ser fortfarande nästan nytt ut under den grå himlen. Omkring det är tystnaden och snön. Den står i drev mot husväggen, ligger i vallar framför ytterdörren. På insidan är huset förändrat. Karin är ensam ed ett spädbarn. En dag knackar det på dörren. Hon kommer att förlora det enda hon har kvar, huset som John gav henne.