Priser och utmärkelser – O

O som i  Ole och Ann-Marie Söderströms pris

Ole och Ann-Marie Söderströms pris är ett pris instiftat av Svenska Akademien 2011. Det har tillkommit genom en donation till Akademien och ska tilldelas en författare av hög litterär förtjänst. Priset delas ut vart tredje år. Prissumman är 35 000 kronor.

År 2014 tilldelades Stefan Lindberg priset.

Han är just nu aktuell med boken Nätterna på Mon Chéri

Stefan Lindberg verkar också som dramatiker och översättare och hans pjäser har spelats i såväl Sverige som utomlands. 

Har du läst något av Lindberg? Det har inte jag. Än. 🙂
  
Detta är inlägg 57 av 100 i utmaningen #blogg100

Årets bok 2017 – de nominerade

Spänningen stiger… vilka blir det?!

Bonniers bokklubbar håller i arrangemanget Årets Bok 2017! Juryn har jobbat för högtryck med att läsa, bedöma, diskutera och komma överens om vilka 12 böcker som skall nomineras.

Idag tillkännages alla nomineringar och därefter kan vi all rösta på vår favorit. Röstningen pågår t.o.m 20 augusti och vinnaren belönas sedan en pampig prisutdelning på Bokmässan i Göteborg, i september.

De nominerade ääääär:

Jag har läst tre… några kvar alltså. 🙂 Du?
Detta är inlägg 56 av 100 i utmaningen #blogg100

Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren

Det här är ett äventyr!

Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren är vinnare av Augustpriset 2002. Jag läste din inte då, men den har stått i min bokhylla länge. Och vips var det dags i bokcirkeln! Bra val!

Romanens huvudperson är Hercule Barfuss, född på ett glädjehus i Königsberg 1813 och han väcker människors fasa med sin vanställdhet, han är dessutom dvärg och dövstum, och det är ett mirakel att han överlever.

Han har fått en gåva, eller snarare två. Den ena är förmågan att läsa andras tankar. Den andra är hans okuvliga kärlek. En flicka föds på bordellen samma natt som han, och samhörigheten med henne, Henriette Vogel, blir ledstjärnan för hela hans liv.

Hercules liv är hårt, flera gånger är det nära slutet. Det går igenom kloster och dårhus, Vatikanen och varitésällskap, Swedenborgianer och salonger. Det är ett historiskt nedslag i en tid som var svår för en som var annorlunda. Men det är också en tid då Europa utvecklas stort, de tekniska landvinningarna är makalösa. Men kanske inte de mänskliga. 

I en prolog och epilog som är daterade på 1990-talet får vi bekanta oss också med Hercules efterlevande som bor på ön St. Martha’s Vineyard i Amerika dit emigrerade Hercule när hans liv tog en ny vändning.

Det är storslaget, målat med breda penseldrag för helheten, och i små små detaljer för att få känslan. Känslan hur det kan vara om man istället för de vanliga fem sinnena använder ett annat. Det är också våldsamt och bloddrypande, det är fullt av hat bredvid kärleken. Det får mig att fundera över Hercule, kan allt hat och våld verkligen rättfärdigas? För kärleks skull? I den här berättelsen finns mycket att fundera över och diskutera, en bra bokcirkelbok!

Jag tyckte om den, men berättelsen är kanske lite för storslagen för min smak. Visst det är spännande och intressant, men alla långa utvikningar får mig ibland att tappa fokus. Och som sagt. Allt blod… nja. Men språket! Språket är briljant. Helt perfekt till berättelsen, och så snyggt ”ihopsvängt” emellanåt. Jag småskrattar och jag kväljs, jag blir tårögd och jag blir skrämd. Det är värt en hel del.

Detta är inlägg 55 av 100 i utmaningen #blogg100

Gruvligt

Detta är inlägg 54 av 100 i utmaningen #blogg100

Bergslagsleden

En dag för öga och själ! Bergslagsleden, etapp 6. Njutning varje minut!

Detta är inlägg 53 av 100 i utmaningen #blogg100

TGIF

 

Detta är inlägg 52 av 100 i utmaningen #blogg100

Priser och utmärkelser – N

N som i Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet (tidigare Norrländska författarsällskapet). Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet efter författaren och journalisten Arnold Rörling. Sedan 2014 utdelas ytterligare ett pris för barn- och ungdomslitteratur. De båda prisen utdelas i augusti varje år till ”ett lovande författarskap med norrländsk anknytning”. Priset är på 10 000 svenska kronor .

Katarina Kieri har tilldelats Norrlands litteraturpris 2016 för sin roman Vårt värde.

”Närmast rastlöst driver Katarina Kieri fram en berättelse i vi-form, om en generation som kilats fast mellan ytterligheter: varken bybo eller stadsbo, allvarsam eller svamlig, modern eller från det förflutna, stolt eller skamsen. Det är en roman som på samma gång styrker identiteten som ständigt ifrågasätter den, präglad av det tornedalska, men bestulen från det finska språket och i kollision med det moderna livet i staden. Av tomrummet som skapas formar Kieri ett träffsäkert tidsdokument om ett barn till tornedalingar i deltidsexil.”

Detta är inlägg 51 av 100 i utmaningen #blogg100

Det blir som det blir

Det blir som det blir. Eller så blir det som man gör det. Eller…

Planen på ett intressant och spännande inlägg som nummer 50 i #blogg100 fanns där.

Tiden och orken att kreeara och inspirera fanns där inte.

Så då blev det inte. Eller jag gjorde det inte. Eller…

Detta är inlägg 50 av 100 i utmaningen #blogg100

Knackningar av Johan Theorin

Lite mer påskekrim så här dagen efter… 🙂

Novellen Knackningar av Johan Theorin är läskig! Och sorglig.

Du är instängd, men din hand är ute. Så du knyter den och börjar knacka fram en nödsignal med knogarna – en enkel rytm som din morfar trummade fram på sitt köksbord när du var liten. Du knackar signalen mot golvet, så hårt du kan, utan att veta om någon lyssnar. Men någon måste höra dig. Någon måste komma.

Molly har precis förlorat sin enda väninna Judith och livet som ensam pensionär fylls av alltfler tomma likörflaskor och sena nätter framför TV:n. Därför kan hon till en början inte urskilja var de regelbundna knackningarna i huset kommer ifrån. Inte har de väl hörts tidigare? Sakta blir hon övertygad om att någon i huset verkar kämpa för sitt liv, men polisen hävdar bestämt att ingen har anmälts saknad. Molly kan ändå inte släppa tanken på att knackningarna kan vara ett rop på hjälp. Och så gnager den där tidningsnotisen om den döda kvinnan i Råsjön.

Vågar du läsa?

Detta är inlägg 49 av 100 i utmaningen #blogg100


Påskvandringar

Den här påsken går väl inte till historien som den mest vårlika… men kanske som den mest aprilvädriga! Sol, regn, blåst och snöfall i en enda salig blandning.

Men, men. Naturen välkomnar i alla väder. Den här helgen blev det Bogesundslandet och Eldgarnsö. Två favoritställen för Stockholmsvandring.💕

Detta är inlägg 48 av 100 i utmaningen #blogg100