Ny läsambassadör utsedd!

Johan Anderblad är ny läsambassadör. Vi känner igen honom som programledare i Barnkanalen.

Läs en intervju här.

”- Jag sitter inte på några höga hästar utan ska ta mig an det här uppdraget på mitt sätt.”

Kulturminister Alice Bah Kuhnke presenterade den nya läsambassadören idag på Bokmässan.

Sveriges läsambassadör, eller Läsambassadören, är initierad av Kulturrådet som också finansierar verksamheten.

Läsambassadören ska verka för att alla, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen. Men även hitta nya vägar att inspirera till läsning, synliggöra olika sorters läsare i olika miljöer och olika delar av landet och förstärka läsaridentiteter. En viktig målgrupp är även barn och vuxna som av olika skäl inte läser, eller läser i liten omfattning.

Kulturrådet fungerar som stöd, men läsambassadören har stort utrymme att själv utveckla uppdraget. Förordnandet är tvåårigt. Läs mer här på Kulturrådets webbplats.

Tidigare, 2015-2017, har Anne-Marie Körling varit läsambassadör. Hon är legitimerad lärare, utbildar andra lärare, är författare, bloggare, krönikör, föreläsare och inspiratör. Hon är även författare till pedagogisk litteratur och barnböcker samt en rad artiklar om barn och läsning.

Jag är efter

Jag är efter… eller före? Har läst mycket men inte bloggat.
Ska åtgärda! 🙂

  • Oscar Levertins vänner av Martina Montelius
  • Norrlandskvartetten i Novellix, Stina Stor, Torgny Lindgren,
    P O Enquist, Sara Lidman
  • De dödas verkliga antal av Lotta Olsson
  • Finna sig av Agnes Lidbeck
  • De 7 nycklarna av Åsa Schwartz 
  • De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru
  • Den sista kvinnan av Adur Ava Olafstottir
  • Jorden vaknar av Madeleine Back
  • Just nu är jag här av Isabelle Ståhl
  • Den svavelgula himlen av Kjell Westö

Kan ha slunkit med någon mer… men vilken guldgruva! 
Stay tuned…

Bokfrukost med Monica Isakstuen hos Brombergs

Bästa morgonen idag! Bokfrukost hos Bromberg och samtal med Monica Isakstuen om hennes bok Var snäll mot djuren. Tack Brombergs för ett fint författarsamtal och möjlighet att samlas till frukost med med-bloggare/instagrammare.
Monica berättade generöst om sitt författarskap och om boken och vi hade möjlighet att ställa lite frågor.

De är en liten familj på tre, men mamma och pappa klarar det inte längre och de måste dela den treåriga dottern mellan sig. Omgivningen, allt från väninnor till familjeterapeuter, kommer med hjälpande ord: bodelning, medling, anknytning, transitfas. Barn är starka, de klarar förändring. Karen lyssnar till de goda råden som den moderna kvinna hon är, samtidigt som hela hennes inre gör uppror. Nej, barnet är mitt. Det är jag som barnets mor och en mor ska vara med sitt barn.

Monica berättade att bokens berättelse tar avstamp i hennes eget liv och erfarenheter men inte är rent självbiografisk. Hon läste också en kort episod ur boken där mamman inte riktigt kan hålla masken och dölja sin förtvivlan för barnet.
Vi reflekterade kring hur det påverkar diskussionen om boken, som kallas för skilsmässoroman, att en kvinna skrivit och medger egna erfarenheter? Vi funderade över diskussionen om den ”lyckliga” skilsmässan där varannnan-vecka-liv lyfts fram som något önskansvärt och hur det står i kontrast till önskan att aldrig släppa sitt barn ifrån sig. Svåra frågor!

En rå och upprivande roman om att befinna sig i ruinerna av ett äktenskap och som ställer frågan om rollen som mamma är knuten till att leva i en kärnfamilj. Vem är Karen de veckor dottern är hos sin pappa?

Författaren var hos Skavlan den 13 januari och berättade om sin bok, och på lördan gästar hon Lundströms bokradio!

Den här vill jag läsa NU!

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller t.ex. Adlibris eller Bokus.