Äntligen en ny roman av Philip Teir, jag har väntat sedan jag läste Vinterkriget. Den har jag tidigare skrivit om här på bloggen.
Så här upphör världen har samma ton, samma utforskande närhet, samma vardagligt enkla svårigheter. Här ligger nerven i det som nästan händer, det som ligger under ytan, som ett bakgrundssus.
Försommargrönskan skälver omkring Erik och Julia när de stuvar in barnen i bilen och påbörjar färden mot stugan vid havet i Österbotten. Utifrån: en kärnfamilj mitt i livet som ska få en lång sommar tillsammans. Men tiden kan också verka i motsatt riktning, blottlägga sprickorna i det som förut verkade stadigt.
Den klassiska bakgrunden till en relationsberättelse, sommarlovet vid havet. Det synbart stadiga börjar skaka i sina grundvalar. Det gäller både i det lilla och i det stora.
Till sommaridyllen kommer Rörelsen, en grupp människor som gett upp hoppet om jorden på grund av klimatförändrinarna och bejakar undergången som närmar sig. Undergången närmar sig också i Julias och Eriks äktenskap. Sakta men säkert glider de ifrån varandra, eller? Nutiden blandar sig med barndomens somrar, var de så härliga som minnet vill göra gällande? Hoppet finns hos ungdomarna, som hittar sina egna vägar, som alltid?
Det här är en berättelse om val och vägar i livet, lögner och sanningar, barndom och vuxenliv. Hur vill vi egentligen leva våra liv? Och som i verkliga livet finns inget facit.
Philip Teir är skicklig på att beskriva sina människor, att gestalta. Och han gör det utan pekpinnar. Personerna beskrivs med ömhet och närhet. Härligast är nog 10-åriga Anton, barnet som börjar tänja på sina gränser och tänker kring vuxenlivets krånglighet. Underbart!
”Anton såg på honom och verkade överväga att byta spö, men höjde på ögonbrynen som för att visa att det inte spelade någon roll. Erik kunde förstå det. I bland fanns det en trygghet i att meta på en hopplös plats där man inte behöver vara rädd för att det ska nappa.”
Läs den om du gillar att läsa om relationer, om du gillar människor, om du gillar verklighet.
Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos t.ex. Adlibris eller Bokus.
Detta är inlägg 33 av 100 i utmaningen #blogg100