Kategorier
Lästa

Djävulens advokat

Katarina Wennstams böcker i justitia-serien är lika mycket bildning som spänning. I botten ligger resonemang om lagstiftning och juridik, både faktiskt och moraliskt. Och hon lyckas väva in det i berättelsen utan att det känns som att jag blir skriven på näsan. Det är skickligt.

Men det handlar minst lika mycket om relationer, om människorna runt händelserna, som spänning. Familjen, advokaterna, grannarna och journalisterna. Hur påverkas de, och hur kan de påverka?

Blod finns. Men ingen kropp. Nora Ljungberg är försvunnen, och spåren pekar mot ett gammalt fall där mördaren aldrig dömdes för mord, utan bara för brott mot griftefriden. Det spektakulära fallet leder kriminalkommissarie Charlotta Lugn och journalisten Jane Wester tillbaka i tiden. Jane såg på nära håll hur mördarens advokat lyckades utnyttja de juridiska kryphålen, och kanske blev priset för högt? I Djävulens advokat, den elfte delen i Katarina Wennstams Justitia-serie, är det lagen själv som är anklagad.

Det här är en bok att diskutera! Precis som alla hennes böcker. Hur fungerar det svenska rättssystemet som är en grundsten i vår demokrati? Hur mycket spelrum finns för män jämfört med kvinnor? Hur kan vi påverka för att förändra och förbättra?

Wennstam skriver vant och skickligt om viktiga frågor. Hon är alltid värd att läsas och lyssnas på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *