Att börja dagen med bokfrukost på förlag är ett av de bättre sätten! Idag bjöd Natur & Kultur in till enSonja Schwarzenberger .
frukost med inspirerande författarsamtal om flera aktuella titlar. Vi fick träffa några av våra mest aktuella författare: Jesús Carrasco, Fanna Ndow Norrby och Jenny Damberg i samtal med
frukost med inspirerande författarsamtal om flera aktuella titlar. Vi fick träffa några av våra mest aktuella författare: Jesús Carrasco, Fanna Ndow Norrby och Jenny Damberg i samtal med
Först ut var Jenny Damberg, journalist och författar som började experimentera med torra legymer efter att ha köpt ett sommarhus som saknade el (och därmed fungerande kylskåp). Det enda som överlevde i skafferiet var just kartonger med knastertorra baljväxter. Hennes första kokbok Bönor, ärtor & linser griper sig an legymer i alla former: färska, frysta och torkade.
Jenny berättade om ärtorna och bönorna med en stolt säkerhet. Som hon sa: Det finns nog inget mer oglamoröst än ett paket gula ärtor, men det är det som är utmaningen! Jenny bjöd också på kikärtsmaränger!
Efter det Fanna Ndow Norrby som är frilansskribent och aktivist. Våren 2014 startade Fanna Ndow Norrby kontot @SvartKvinna på sociala medier. Hon var trött på den sexism och rasism som svarta kvinnor i Sverige möter. Gensvaret blev massivt – på bara en dag fick kontot över 10 000 följare och inom ett par månader läste och diskuterade mer än 40 000 personer kontot. I sin bok Svart kvinna samlar Fanna Ndow Norrby den bredd av berättelser som ett stort antal svarta kvinnor i Sverige delat med sig av.
Det här är en viktig bok som många behöver läsa. Fanna önskade att den framför allt skulle få sin plats i skolorna. ”Varför ens diskutera om det finns rasism eller inte? Det är klart att det finns rasism, det finns över hela världen, varför skulle vi i Sverige vara annorlunda? Diskussionen om rasism kan inte vara på den låga nivå som den är nu.” Boken är som en käftsmäll! som förlagets representant sa.
Och sist men absolut inte minst, Jesús Carrasco som är författare och debuterade med Flykten, som alldeles nyligen gavs ut i svensk översättning. Romanen är en koncentrerad skildring av flykt och utsatthet på en plats där våld och övergrepp ständigt hotar. Romanen har hyllats av både läsare och kritiker runtom i världen och översätts just nu till fler än 20 språk. Carrasco kommer också att medverka på Stockholm literature i helgen i samtal med författaren Colm Tóibín.
Det här är en bok jag verkligen lockas att läsa. Carrascos beskrivning av sin historia som är tids- och rumslös, namnlös, och skrämmande aktuell idag när miljoner människor flyr. En pojke som väljer att fly till naturen för att söka tryggheten och tvingas att gå från barndomen till vuxenliv på några få dagar. Starkt.